За какво да помислим при стартирането на уеб сайт

изработка на сайт

Изработката на уеб сайт е ключов фактор за един успешен бизнес, но за тези, които не разполагат с необходимите технически знания, това начинание може да се превърне в сложен и поглъщащ процес.

В тази статия ще поговорим за основните стъпки при стартирането на уеб сайт. Ще стане дума за това какво е домейн и хостинг, за съдържанието и маркетинга на сайта, които ще спомогнат за задвижването на бизнеса ви.

Какви ще са целите на сайта?

Първият въпрос, на който трябва да си отговорите преди да започнете каквото и да било, е какво точно искате да постигнете с вашия сайт. Искате ли да продавате продукти? Искате ли да представите вашата фирма или услуга в интернет или просто искате блог, където да пишете за всичко, което ви интересува? В зависимост от индустрията и естеството на начинанието ви, вашият сайт може да комбинира различни функции.

По-долу са изброени някои от основните видове сайтове, както и възможностите, които те могат да ви помогнат да реализирате:

 • Брошурни сайтове / Представителни сайтове: този тип сайт основно служи като онлайн листовка. Предоставя информация за това кои сте, каква е вашата компания, с какво се занимавате, представя вашите продукти или услуги.
 • Онлайн магазин: сайт за електронна търговия, чрез който компанията продава директно на клиентите. Сайтове като Amazon и Ebay са добри примери за такива успешни сайтове;
 • Новинарски сайт: сайтове, публикуващи новини;
 • Блог: уеб сайт, в който човек или група хора регулярно публикуват статии/постове;
 • Форум: тези сайтове обикновено включват големи групи от хора, които дискутират различни теми.

Избор на домейн име

Какво е домейн?

Казано най-просто, домейнът е името на сайта, това което изписвате в адресната лента на браузъра си, за да стигнете до определен сайт. Например www.fabrix.bg.

Ето основните неща, които трябва да имате предвид при избора на домейн име:

 • Бъдете кратки. Максималната дължина е 63 символа. Кратките имена са много по-лесни за запомняне;
 • Не използвайте само числа. Те трудно се запомнят и лесно могат да се объркат;
 • Уверете се, че името е запомнящо се. Опитайте се да избягвате неудобни фрази или знаци и символи. Представете си как бихте казали адреса на сайта си на потенциален клиент по телефона – ако името съдържа символи, близки по звучене думи или е прекалено дълго, лесно би станала грешка;
 • Избягвайте акроними и съкращения. Акронимите и съкращенията са трудни за запомняне и хората често не могат да си спомнят какво означават. Опитайте се да се придържате към името на фирмата или продукта;
 • Изберете подходящ Top Level Domain (TLD). Последната част, разделена с точка от всеки всеки домейн е неговият Top Level домейн. Например .com, .net, .bg.

Най-разпространият Top Level домейн е .com. Освен него съществуват и доста други, като основните са:

 • .net: технически и инфраструктурни сайтове;
 • .org: огранизации;
 • .biz: бизнес сайтове;
 • .co: абревиатура от company, commerce и community;
 • .info: информационни зайтове;
 • .me: блогове, лични сайтове;
 • локални TLD: .bg, .gr, .ru, .co.uk и т.н.;

Изборът на на домейн може да бъде трудна задача. Собствениците на бизнес биха искали домейнът да е точното име на компанията, но те често откриват, че исканото от тях име вече е заето или е било закупено с цел препродажба на по-висока цена. Можете да закупите домейн от много места за $10 до $20 на година, но откупуването на домейн от някой, който вече го притежава, може да струва стотици или хиляди. Трябва да прецените колко точно държите на съответното домейн име и каква сума сте готови да заделите за него.

Избор на хостинг

Добрият хостинг е от съществено значение за вашия сайт. Това е сървър, на който се съхраняват и файловете от сайта ви.

Има три основни вида уеб хостинг – споделен, нает и облачен.

Споделеният уеб хостинг обикновено е най-евтиният вариант, но недостатък е фактът, че на сървъра има и други сайтове освен вашия. Това означава, че всички сайтове споделят ресурсите на един и същ сървър и това може да доведе до забавяне при отварянето на страниците.

С нает хостинг вие получавате свой собствен сървър само за вас, като се избягват проблемите на споделения хостинг, но наетият сървър струва повече.

При облачния (Cloud) хостинг, ресурсите нужни за правилното опериране на вашия сайт са разпределени върху няколко сървъра. Така, ако някой от сървърите има проблем, това няма да доведе до спиране на сайта ви.

Ето и някои други въпроси, които трябва да се вземат предвид при търсене на уеб-хостинг компания:

 • Уверете се, че предлагат 24/7 техническа поддръжка;
 • Потърсете отзиви от клиенти преди да инвестирате парите си;
 • Може ли да преминете към по-добър план впоследствие. Това често е необходимо при онлайн магазините, които се нуждаят от повече пространство при добавянето на нови продукти;

Управление на съдържанието на сайта

Имайте предвид, че съдържанието на вашия сайт е това, от което посетителите се интересуват и това, заради което те ще се завърнат. Съдържанието на сайта може да включва текст, изображения и мултимедия – например видео клипове. Каквото и съдържание да добавите, трябва да се уверите, че то е свързано с дейността на вашата компания или отрасъл, както и че отговоря на всички въпроси, които потенциалният клиент може да има. Ако решите да пишете регулярни статии, можете да публикувате размисли относно скорошно събитие, свързано с вашата индустрия. Можете също да заснемете и качите видеоклипове, които демонстрират нови начини за използване на вашия продукт. Всичко това, разбира се, е индивидуално и не е възможно в някои случаи.

Ето някои важни съвети, към които е хубаво да се придържате, докато обмисляте или създавате съдържанието за вашия сайт:

 • Актуализирайте често. Един от най-бързите начини да загубите последователи е да не добавяте ново съдържание. Уверете се, че имате план за това колко често ще публикувате нова информация. Създавайте подходящо съдържание и се уверете, че е нещо, от което хората се интересуват.
 • Помислете за наемане на копирайтър. Ако смятате, че няма да имате време да пишете и добавяте ново съдържание, може да наемете копирайтър, който да ви помогне.
 • Пишете уникално съдържание. Никой не толерира копирано съдържание от друг сайт. И търсачките също. За да проверите дали новият текст, който написахте е уникален, можете да използвате безплатния инструмент Copyscape. Ако съдържанието на сайта ви не е уникално, това ще навреди на класирането му в резултатие на търсещите машини.

Маркетинг на вашия сайт

Честито! Вашият сайт е готов и работи.  Сега ще трябва да поработите върху маркетинга му, за да могат настоящи и потенциални клиенти да ви намерят в интернет. Ето някои основни стратегии, които трябва да бъдат включени в маркетинга на вашия уеб сайт:

 • Възползвайте се от социалните мрежи. Като собственик на бизнес, не можете да си позволите да нямате акаунт във Facebook, LinkedIn,Twitter и Google+. Ако все още нямате регистрации в тези мрежи, защо не го направите сега? Публикуванетo на съдържанието от вашия сайт в социалните ви профили е един от най-ефективните начини да привлечете посетитители.
 • Използвайте силата на електронната поща. Изпращайте месечен бюлетин на вашите бизнес контакти, за да ги информирате за нови продукти, промоции или просто да честитите идващите празници чрез поздравителна картичка.
 • Подаване на вашия сайт в търсачките. От първостепенно значение е вашият сайт да може да се намери лесно, когато потребителите търсят вас или ключова дума, описваща бизнеса ви. Ако посетите www.google.com/addurl, ще можете да добавите вашия сайт в Google.
 • SEO (оптимизация за търсещи машини). Доброто класиране на сайта в търсещите машини е от съществено значение за всеки бизнес. Ако оптимицаията не е направена добре, Google може да накаже сайта ви, затова препоръчваме наемането на професионалист.

Не забравяйте, че маркетингът на вашия сайт е една непрестанна дейност и трябва да върви ръка за ръка с редовната поддръжка и обновяването на съдържанието на сайта.

Това са само част от въпросите, съпътстващи страртирането на уеб сайт. Можем да ви посъветваме за всеки един от тях, но правилното изпълнение винаги изисква време и професионална намеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Warning: Parameter 1 to W3_Plugin_TotalCache::ob_callback() expected to be a reference, value given in /home/fabrixbg/public_html/wp-includes/functions.php on line 3385